Furt piese in service

Economică
SineNomine
Membru
Membru
Tipul: Accent
Capacitatea cilindrică: 1492
Combustibil: motorina
Anul fabricaţiei: 2006

Furt piese in service

Unread post by SineNomine »

Va salut,

As vrea sa va prezint o situatie care mi s-a intamplat si care ma face sa nu mai am incredere in service-urile noastre.
Sunt din Bucuresti, am un Accent diesel, 81 kw, 110 CP cumparat in mai 2006. Toate reviziile si reparatiile le-am facut in service-ul de la Romexpo si doar o reparatie la DAB auto, in Vitan.
Acum vreo doua luni a picat turbina. Masina avea in jur de 126000 km. Am vorbit cu un coleg care se pricepe la mecanica si mi-a zis ca exista kituri de reparatie si ca poate sa mi-o repare el. Bun, am comandat kit-ul la unii din Alba Iulia, in doua zile a venit, dar se pare ca era alt model, in oglinda fata de ce aveam eu pe masina. Am vorbit la telefon si mi l-au schimbat fara nicio problema desi spuneau ca modelul meu de turbina este fabricat doar pentru masinile vandute in Anglia!?
Dupa inca doua zile a venit kit-ul nou, colegul se apuca de treaba, dar apare o problema la dimensiunea capacului (flansa) care tine elicea aceea. Capacul kit-ului era cu 4 mm mai mare in diametru decat capacul de pe turbina mea.
Dupa alte discutii cu cei de la care am cumparat kit-ul si dupa alte cateva zile mi-au spus ca modelul meu de turbina este pentru motoarele de 80 si ceva de cai putere.
Masina mea este trecuta si in carte si in talon cu 81 kw si 110 CP. Singura explicatie este ca turbina mi-a fost schimbata la unul dintre service-urile mentionate mai sus. Nu am nicio cale legala sa demonstrez asta, dar eu nu mi-am dus masina la reparat prin alte locuri.
Deja am inceput sa ma uit cu alti ochi la tot ce s-a intamplat de-a lungul timpului. Am mai avut o problema cu caseta de directie care, dupa inlocuire, a inceput sa bata din nou dupa doar un an. Acum stau sa ma intreb, oare chiar a fost inlocuita?

Atasez doua poze cu cele doua capace.

Image

Image
Dannyboy

Re: Furt piese in service

Unread post by Dannyboy »

Am stat putin sa ma documentez, sper sa nu gresesc in ceea ce voi afirma.
Cand ai plasat comanda, ti s-a cerut VIN-ul masinii? Daca da, e cam nasol, pentru ca ti-au trimis altceva, desi seria aceea spune tot despre masina. Acum, speculand, nu cumva au gresit si la a doua expeditie a piesei, si tu ai luat de buna explicatia lor cum ca ar exista turbine de Anglia si motoare de 1,5L CRDI cu puteri mai mici? Turbina care echipeaza Accentul o vei gasi si pe Getz, si pe Lavita (sau Matrix).
Ai facut niste afirmatii si ai exprimat niste indoieli. Postarea ta va ramane acolo unde e, neatinsa. O voi semnala unui angajat al service-ului din Expozitiei, unde ai facut revizia, pentru a afla punctul lor de vedere.

L.E. Ironie a vietii: corpul turbinelor Garett, precum si asamblarea se executa aici.

Revin.
282012A400 este codul unei turbine pentru Hyundai-KIA. Nu spun pentru ce model. Fa o cautare in baza acestui cod si spune-mi ce gasesti.
SineNomine
Membru
Membru

Am dat seria de sasiu cand am comandat kit-ul.
Imi pare rau ca nu am acum masina la mine, dar cu prima ocazie voi citi seria de pe corpul turbinei mele pentru a identifica cat de originala este. De fapt cei de la care am cumparat kit-ul mi-au spus ca turbina este alta dupa ce le-am dat seria de pe turbina.
Revin cat de curand pot cu seria de pe turbina.

P.S. Nu am inteles ironia vietii.

P.P.S. Multumesc pentru semnalarea situtiei celor de la Expozitiei.
Dannyboy

Am rugamintea sa-mi trimiti (pe privat) VIN-ul masinii, in vederea unui raspuns documentat din partea service-ului.
Freelancer
Membru Bronz
Membru Bronz
Capacitatea cilindrică: 1.5
Combustibil: CRDI
Anul fabricaţiei: 2008

Unread post by Freelancer »

Adica ironia este ca turbina de pe Accent este asamblata in Romania.

Ar fi si posibilitatea ca pe masina ta sa fi fost montata din fabrica un alt model de turbina.
Pe de alta parte daca ceea ce ai pe masina nu corespunde cu ce ar trebui sa ai, nu ar fi mai bine sa pui modelul corect? In afara de kit-ul de turbina si capacul, cele 2 modele sunt perfect compatibile?
Razica
Membru Bronz
Membru Bronz
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1.6L/126 cp
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2011

Unread post by Razica »

de curiozitate...
Ai simtit vreo data ca motorul trage altfel, ma refer atunci cand ai plecat din reprezentante ?
Ca sunt convins ca daca s-ar fi facut schimb de turbine in service, sigur ai fi simtit diferenta de la 110cp la 80cp.
si inca ceva...cred, dar nu sunt sigur (sa ma corecteze cineva daca gresesc) la masinile cu volan pe partea dreapta, motorul este pozitionat la fel ca la cele cu volan pe stanga, nu vad de ce turbina ar fi pusa in oglinda.
Dannyboy

Eu nu vad mai multe lucruri, printre care faptul ca pe Accent nu au existat motorizari cu putere asa mica. Nu cred ca cineva din service s-ar fi pretat sa schimbe o piesa asa importanta precum turbina. Astept in continuare seria masinii pentru a o comunica celor din Expozitiei. Tin neaparat sa se lamureasca problema asta.
haiduc
Membru
Membru
Capacitatea cilindrică: 1598
Combustibil: benzina
Anul fabricaţiei: 2014

Unread post by haiduc »

Dannyboy wrote:Eu nu vad mai multe lucruri, printre care faptul ca pe Accent nu au existat motorizari cu putere asa mica. Nu cred ca cineva din service s-ar fi pretat sa schimbe o piesa asa importanta precum turbina. Astept in continuare seria masinii pentru a o comunica celor din Expozitiei. Tin neaparat sa se lamureasca problema asta.
urmaresc si eu postul si sunt curios la ce concluzie ajungeti.
SineNomine
Membru
Membru

@Razica: Nu am simtit diferente. Faza cu turbina in oglinda mi-au spus-o cei de la care am cumparat kit-ul, eu nu ma pricep mai deloc la mecanica auto.

@Freelancer: Nu sunt compatibile. Chiar daca as fi reusit sa adaptez flansa aceea, palele elicei ar fi atins capacul turbinei.

@Dannyboy: Am incercat aseara sa citesc seria de pe turbina, dar nu am reusit sa o vad. Maine vin cu ea la servici si o sa o citeasca colegul care mi-a reparat-o.
Iti trimit pe PM seria de sasiu, dar inainte as vrea sa stiu cum ar putea lamuri situatia cei de la service. Nu cred ca cineva de acolo ar recunoaste ca a schimbat piese la o masina. Cel mai important mi se pare sa pun aici seria existenta pe turbina care era pe masina. Daca se dovedeste ca acea turbina nu este modelul care ar fi trebuit sa fie, iti voi trimite VIN-ul si voi veni cu masina oriunde in Bucuresti pentru a se vedea problema.
Daca turbina este cea care trebuie, imi voi cere scuze public.
Bog54
Membru Platina
Membru Platina
Capacitatea cilindrică: 1,6/122 CP
Status: Omul de serviciu

Unread post by Bog54 »

Intervin şi eu în discuţie. M-aş mira ca să se preteze service-ul la aşa ceva. Consider că mult mai uşor este să comande o turbină nouă pe VIN-ul altei maşini aflată în garanţie şi fără ca propietarul să ştie. Mi-se pare ciudată şi relaţia că în loc de turbina pentru 110cp să fi pus de 80cp dar aşa cum a spus Danny, cel mai coect ar fi să-i dai VIN-ul să verifice.
Dannyboy

Momentan situatia sta in felul urmator. Ai facut o acuzatie fara sa o sustii. Acuzatia asta ma afecteaza si pe mine, pentru ca am facut revizii in Expozitiei, si de la aceste acuze poate plana indoiala asupra calitatii operatiilor efectuate la masina mea. Implicit lucrul asta se reflecta in valoarea de revanzare a masinii mele. Astept VIN-ul masinii. Daca nu doresti sa mi-l dai, voi fi nevoit sa iau masuri ca administrator de forum. Nu spun ca am o relatie deosebita cu service-ul, dar nici nu doresc sa fiu chemat in instanta pentru niste afirmatii pana acum neacoperite de dovezi, indiferent cine ar fi facut aceste afirmatii.
SineNomine
Membru
Membru

@Bog54: Nici eu nu cred ca service-ul a facut asta. Ma gandeam la vreun mecanic angajat acolo.

@Dannyboy: Maine, voi pune aici seria gasita pe turbina. Chiar imi pare rau ca nu am masina cu mine.

Inca ma intreb ce se poate verifica cu VIN-ul masini in afara faptului ca am o lunga lista de reparatii si revizii la ei. Repet, daca seria turbinii nu corespunde modelului care ar fi trebuit sa se gaseasca pe masina, nu numai ca iti trimit VIN-ul, dar ne putem si intalni pentru a se verifica "pe viu".
Rugamintea este sa nu inchizi acest subiect macar pana maine. Si chiar daca se va dovedi ca m-am inselat si am facut acuzatii nefondate, topicul poate sa ramana pentru a-mi putea cere scuzele de rigoare.
Dannyboy

Nu inchid nimic. Chestiunea trebuie rezolvata indiferent care va fi solutia. VIN-ul mi-l dai pe privat.
Pe baza seriei se pot face multe verificari, inclusiv sa se afle numele mecanicului care a lucrat la ea. Exista si inregistrari video, se poate apela la ele. Stiu cazuri de angajati care si-au pierdut serviciul pentru astfel de situatii.
Daca iti face placere, intalnire avem in fiecare duminica in parcarea salii Polivalente. In afara de bancuri, carciuma si prostii, mai si mesterim nitelus pe la masini.
SineNomine
Membru
Membru

Seria de pe turbina este:
28201-2A400
740611-0002
Bog54
Membru Platina
Membru Platina
Capacitatea cilindrică: 1,6/122 CP
Status: Omul de serviciu

Unread post by Bog54 »

Am gasit niste link-uri poate lamauresc ceva
Link 1
Link 2
Link 3
Link 4

Interesant este aceasta poza, in care pentru Accent apare doar 80 HP ca si in linkul al 3-lea unde apare 88 HP
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Dannyboy

Deci codul este 28201-2A400. Este exact codul turbinei de pe masina mea, CRDI 1,6L cu 115 cai. Nu cred ca banuieste cineva ca as avea mai putini. Cautand acest cod, am gasit asta.
Razica
Membru Bronz
Membru Bronz

Unread post by Razica »

Deci putem trage urmatoarele concluzii ?
1. Piesa comandata nu este de hyundai accent 1.5 crdi 110 cp.
2. In reprezentantele hyundai nu se fura :HappyDance
3. Topicul trebuie redenumit.
SineNomine
Membru
Membru

Daca turbina este cea care trebuie nu pot decat sa ma bucur.
Acum ma intreb: oare ce kit am eu acum pe masina?

Mai ramane o intrebare.
In link-ul 3 pus de Bog54:

Type: Turbocharger
Body Material: Iron
Part Number: 782403-5001s
Oe Number: 282012A400
Previous Version: 740611-0002
Engine: U1.5L Euro 3
Capacity: 1493 CCM
Power: 88 HP

Sa fie totusi si motoare Accent de 88 CP?
Dannyboy

Nu sunt. Am mai gasit niste anunturi de vanzari Accent cu 81 CP, numai ca aia care au facut acele anunturi, au confundat nitel CP cu KW, ceea ce e putin diferit. Sunt multi si cei care gresesc datele pieselor ce le au la vanzare.
In 2007, cand am luat eu masina, au fost doua puteri pe aceeasi motorizare la i30, una de 90 si alta de 115 CP. Diferenta o dadea softul, nu turbina. Dar de Accent eu nu am auzit.
Razica
Membru Bronz
Membru Bronz

Unread post by Razica »

e posibil ca modelul respectiv sa fie de la modelul acesta de accent http://www.autoevolution.com/engine/hyu ... -crdi.html ?
Doar ca sunt 82hp in loc de 88hp.
Post Reply